Osobní nástroje
Nacházíte se zde: Úvod Novinky Tiskové zprávy 2015 Pět partnerů společně s Ex Libris vyvíjejí řešení pro online správu seznamů výukových materiálů

Univerzity ze Spojených států, Velké Británie, Belgie a Austrálie pomáhají Ex Libris vytvořit novou službu.

Jerusalem, Israel—28. ledna 2015. Ex Libris® Group, přední dodavatel systémů pro automatizaci v knihovnách, oznamuje, že ve společném projektu s partnerskými knihovnami (Univerzita v Oklahomě v USA, Imperial College a Kingston University ve Velké Británii, Katolická univerzita v Lovani v Belgii, a University of New South Wales v Austrálii) zahájila vývoj nového řešení pro správu seznamů výukových materiálů.

Řešení, navržené podle potřeb studentů a vyučujících, bude snadno použitelnou aplikací umožňující vyučujícím vytvářet a spravovat seznamy povinné literatury pro jednotlivé kurzy včetně sledování, jak jsou využívány. Studenti získají šikovný a zajímavý nástroj pro přístup k položkám seznamu povinných výukových materiálů a připojeným úkolům. Řešení bude úzce propojeno s informačními toky instituce, jako jsou výukové systémy, knihovní systémy, discovery nástroje a další systémy a služby třetích stran.

„S nadšením vyrážíme na cestu vývoje nástroje, který velmi potřebujeme k ochraně našich investic do výukových materiálů,“ komentuje Carl Grant, zástupce děkana pro informační služby Univerzity v Oklahomě. „Především chceme co nejlépe podpořit naše studenty a akademické pracovníky ve výzkumné činnosti, výuce a vzdělávání. Knihovna bude moci využít knihovní systém ALMA k šíření a propagaci nejrůznějších výukových materiálů pomocí automatických procesů integrujících několik systémů. Řešení pro správu seznamů výukových materiálů nám také pomůže se vyrovnat s novými formami výuky, jako jsou převrácená třída (tzv. flipped classroom, kdy studenti sledují přednášky doma online, a domácí úkoly vykonávají ve škole) nebo online výuka.“

Ředitel konsorcia LIBIS  Katolické univerzity v Lovani Jo Rademakers vysvětluje, že „dnes, kdy vyučující sbírají výukové materiály z mnoha různých zdrojů a sdílejí je formálně i neformálně, je velmi důležité jim pomoci organizovat a udržovat seznamy výukových materiálů. S tímto nástrojem budou vyučující schopni naše sbírky maximálně využít. A také studenti by měli zavedením robustního, jednotného systému pro správu výukových materiálu a pro jejich sdílení a komentování velmi získat.“

„S radostí se budeme podílet na vylepšování služeb knihoven pro podporu výuky a vzdělávání,“ komentuje knihovník University of New South Wales v Austrálii Andrew Wells. „Těšíme se na vývoj nástroje pro správu výukových materiálů, který by měl být úzce provázaný s naším výukovým systémem, a který studentům a vyučujícím poskytne inovativní a zajímavou uživatelskou zkušenost.“

Ředitel služeb knihovny Imperial College v Londýně Chris Banks k tomu dodává: „V roce 2013 jsme implementovali knihovní systém ALMA a od té doby jsme jej integrovali s dalšími systémy. Proto nás těší, že se Ex Libris rozhodla vyvinout integrovaný systém pro správu seznamů výukových materiálů. Takový systém nám jednak pomůže lépe pochopit, jak se naše sbírky při výuce používají, jednak nám pomůže lépe určit, čemu dát přednost v akvizici, čímž podpoří strategické cíle naší instituce.“

„Kingston University se těší ze spolupráce s Ex Libris na tomto důležitém projektu,“ říká Dr. Clarissa Wilks, děkanka pro výuku a vzdělávání na Kingston University. „Vývoj řešení pro správu seznamů výukových materiálů zcela odpovídá našemu rozhodnutí aktivně podporovat výukovou činnost a vytvářet nový rámec pro akademické aktivity. Bezpochyby takové řešení přinese mnoho užitků našim různorodým studentům, na něž jsme tak hrdí.“

„Ex Libris má velkou radost ze spolupráce s pěti vynikajícími institucemi na vývoji tohoto nového produktu,“ říká Shlomi Kringel, viceprezident discovery a delivery řešení  Ex Libris. „Představujeme si řešení pro správu seznamů výukových materiálů jako platformu pro individuální a společnou práci studentů a učitelů a jako nástroj, který posílí pozici knihoven v institucích a zvýší jejich dosah.“

Stručně o Univerzitě v Oklahomě

Univerzita v Oklahomě (OU) je jednou z hlavních univerzit ve Spojených státech, na které studují nejlepší studenti z více než sto zemí celého světa. OU je první ve Spojených státech v počtu studentů, kteří získali stipendium National Merit Scholarship a je mezi prvními deseti institucemi v počtu postgraduální studentů stipendia Rhodes Scholarship mezi veřejnými univerzitami. OU udává tón veřejných vysokých škol ve Spojených státech. Princeton Review ji pokládá za jednu z deseti nejlepších veřejných vysokých škol, pokud jde o akademický výkon studentů. Více informací najdete na: http://www.ou.edu/.

Stručně o Imperial College

Imperial College v Londýně patří dlouhodobě mezi nejlepší světové univerzity. Je to vědecká a výzkumná instituce s vynikající pověstí. Byla založena v roce 1907 a je příkladem světové úrovně výuky a výzkumu v oblasti vědy a techniky, medicíny a ekonomiky, se zvláštním důrazem na aplikace v průmyslu, obchodu a zdravotnictví. Má 14700 studentů z více než 125 zemí světa. Ve své dlouhodobé strategii prosazuje interdisciplinární přístup a spolupracuje s mnoha světovými institucemi. Více informací najdete na: http://www3.imperial.ac.uk/.

Stručně o Kingston University

Kingston University je největší univerzitou v jihozápadním Londýně s více než 21 000 studenty. Nabízí širokou škálu pregraduálních a postgraduálních programů jak ve Velké Británii, tak v zámoří. Její výzkumná kapacita stále roste, a je pionýrem v oblasti elektronického vzdělávání. Vývoj výukových a vzdělávacích nástrojů přispěl k tomu, že Kingston University má klíčový vzdělávací a ekonomický význam v regionu. Výzkum The Higher Education Business and Community Interaction Survey 2011-12 ukazuje, že Kingston University patří ve Velké Británii po čtyři roky k institucím s nejvyšším počtem absolventů, kteří zakládají svojí vlastní firmu. Více informací najdete na: http://www.kingston.ac.uk.

Stručně o Katolické univerzitě v Lovani

Katolická univerzita v belgické Lovani je centrem vzdělanosti již téměř šest století. Byla založena papežem Martinem V. a pyšní se dvojím prvenstvím: je nejstarší dosud existující katolickou univerzitou na světě a nejstarší univerzitou v oblasti celého Nizozemí. Univerzita poskytuje vzdělání více než 41 000 studentů, z nichž zhruba 7700 je ze zahraničí, a zaměstnává na 6600 vědeckých a pedagogických pracovníků. Vyučuje a podporuje výzkum v angličtině a nizozemštině a účastní se mezinárodního výměnného programu Erasmus. Více informací najdete na: http://www.kuleuven.be/english/

Stručně o University of New South Wales v Austrálii

University of New South Wales (UNSW) je jednou z předních australských výzkumných vysokých škol a patří mezi 50 nejlepších světových univerzit. Kvalita jejích absolventů je pověstná, stejně jako kreativní přístup UNSW k výuce a výzkumu. Univerzita založená v roce 1949 se snaží významně přispět k šíření znalostí, výuce a výzkumu tak, aby prospěla svým studentům i společnosti.

UNSW je zakládajícím členem Group of Eight, koalice australských výzkumných univerzit a je členem prestižní mezinárodní sítě Universitas 21. S více něž 50 000 studenty ze 120 zemí světa je jednou z nejvíce kosmopolitních institucí v Austrálii. Více informací najdete na: http://www.unsw.edu.au/.

Stručně o Ex Libris

Ex Libris je renomovaný dodavatel řešení pro automatizaci akademických, vědeckých, výzkumných a národních knihoven. Jeho ojedinělá ucelená sestava efektivních a uživatelsky přívětivých produktů pro elektronické, digitální a tištěné materiály uspokojuje současné potřeby knihoven a zároveň podporuje jejich přechod do budoucnosti. Ex Libris poskytuje své služby stále rostoucí základně zákazníků čítající na tisíce instalací ve více než 90 zemích na šesti kontinentech.

Svá tvůrčí řešení společnost vyvíjí v úzké spolupráci se svými zákazníky a umožňuje tak knihovnám maximalizovat produktivitu a výkonnost, přičemž zároveň významně zvyšuje spokojenost uživatelů. Umožní-li knihovny čtenářům vyhledávat a získávat potřebné informace, posilují tak svou roli mostu k vědění.

Pro další informace o Ex Libris Group navštivte naši webovou stránku, připojte se k nám Facebooku, pusťte si naše videa, nebo nás sledujte na LinkedInči Twitteru.

Akce dokumentů
Zpravodaj Multidat