Osobní nástroje
Nacházíte se zde: Úvod Novinky Tiskové zprávy 2014 Velšské knihovní konsorcium si vybralo řešení Ex Libris pro sdílený provoz knihovního systému a discovery

Deset knihoven Velšského fóra vysokoškolských knihoven - Wales Higher Education Libraries Forum (WHELF) - si vybralo Almu a Primo k prohloubení spolupráce

Londýn - 18. prosince 2014.  Ex Libris® Group, přední světový dodavatel systémů pro automatizaci knihoven, s potěšením oznamuje, že WHELF - konsorcium všech velšských univerzitních knihoven, Národní knihovny Walesu a knihoven Národní zdravotní služby - si vybralo jako řešení pro  nový dvojjazyčný sdílený knihovní systém službu Ex Libris Alma® pro jednotnou správu zdrojů a Ex Libris Primo® pro vyhledávání a dodávání.

Jednotlivé knihovny konsorcia WHELF dnes používají řadu samostatných integrovaných knihovních systémů a různé discovery systémy. Díky zvolenému řešení od Ex Libris bude konsorcium používat jeden integrovaný knihovní systém nové generace poskytovaný z výpočetního oblaku jako službu.

Aled Gruffydd Jones, ředitel Národní knihovny Walesu a předseda WHELF, poznamenal: „Všichni členové WHELF se těší na výhody, které jim společná práce přinese ve sdíleném knihovním systému, včetně možnosti poskytnout jediné dvojjazyčné vyhledávací rozhraní pro velšské vysoké školy a výzkumné instituce. Očekáváme prohloubení spolupráce při budování knihovních sbírek a řízení knihoven.“

Konzorcium WHELF se rozhodlo pro  řešení nové generace Alma and Primo na základě důkladného hodnocení a výběru. Alma, poskytovaná z výpočetního oblaku jako služba, automatizuje a racionalizuje pracovní postupy a procesy knihoven ve všech oblastech, od akvizice a správy metadat k digitalizaci, katalogizaci a pokročilým výpůjčním službám.

Propracované vyhledávací technologie Prima a algoritmy stanovení relevance, intuitivní možnosti procházení výsledků, podpora objevování, pomáhají uživatelům knihoven snadno nalézt a bez překážek získat potřebné informační zdroje. Knihovny si mohou Primo upravovat a nastavovat zcela podle požadavků svých uživatelů, a to především díky flexibilitě a nezávislosti na poskytovatelích obsahu.

Deset hlavních knihoven konsorcia WHELF tvoří Aberystwyth University, Bangor University, Swansea University, University of Wales Trinity Saint David, Glyndwr University, National Library of Wales, Cardiff University, Cardiff Metropolitan University, the University of South Wales and the Royal Welsh College of Music and Drama a knihovny Národní zdravotní služby Walesu sdružené v konsorciu AWHILES.

Christoph Frech, regionální obchodní ředitel Ex Libris, doplňuje: „S radostí vítáme členy konsorcia WHELF do stále rostoucí rodiny uživatelů Almy a Primo. Jejich rozhodnutí pro naše řešení demonstruje rostoucí zájem o systémy nové generace poskytované z výpočetního oblaku.“

Stručně o  WHELF

Velšské fórum vysokoškolských knihoven - WHELF (Wales Higher Education Libraries Forum) je konsorcium velšských vysokoškolských knihoven, Národní knihovny Walesu a Open university. V jeho čele stojí ředitel Národní knihovny Walesu a mezi jeho členy patří ředitelé a vedoucí pracovníci knihovních a informačních služeb jednotlivých knihoven. WHELF aktivně propaguje práci vysokoškolských knihoven a soustředí se na rozvoj nových služeb.

Více informací o WHELF najdete na stránkách www.whelf.ac.uk, nebo na Twitteru @WHELFed

Stručně o Ex Libris

Ex Libris je renomovaný dodavatel řešení pro automatizaci akademických, vědeckých, výzkumných a národních knihoven. Jeho ojedinělá ucelená sestava efektivních a uživatelsky přívětivých produktů pro elektronické, digitální a tištěné materiály uspokojuje současné potřeby knihoven a zároveň podporuje jejich přechod do budoucnosti. Ex Libris poskytuje své služby stále rostoucí základně zákazníků čítající na tisíce instalací ve více než 90 zemích na šesti kontinentech.

Svá tvůrčí řešení společnost vyvíjí v úzké spolupráci se svými zákazníky a umožňuje tak knihovnám maximalizovat produktivitu a výkonnost, přičemž zároveň významně zvyšuje spokojenost uživatelů. Umožní-li knihovny čtenářům vyhledávat a získávat potřebné informace, posilují tak svou roli mostu k vědění.

Pro další informace o Ex Libris Group navštivte naši webovou stránku, připojte se k nám Facebooku, pusťte si naše videa, nebo nás sledujte na LinkedIn či Twitteru.

Akce dokumentů
Zpravodaj Multidat